Strazile pline de zapada, minim 10cm, faramata de sutele de masini. Din 3 benzi s-au facut 2 si ceva. A 2-a e un fel de contrasens, daca e sa te iei dupa masinile cu care te trezesti la pupatoare. Se merge cu a 2-a si a 3-a, risti la a 4-a doar daca dispar toti de pe strada, inclusiv borduri, semafoare, sensuri giratorii, blocuri… Nici un utilaj de deszapezire… a, uite unul parcat, plin si el de zapada. Saraca Administratie a Drumurilor Publice, au uitat sa-l cheme pe asta acasa sau sa-l anunte ca zapada se topeste la primavara…

Eu, 30km/h, pe urmele facute de restul masinilor.
El, tras pe dreapta, “avariat”.
Eu mai am 10m pana la el.
El are o durere-n organ despre asta, fix la aceeasi distanta in fata organului.
Eu trag un claxon mic, poate lasa un pic telefonul si isi foloseste oglinzile.
El continua sa-si manifeste durerea si incepe sa se bage in banda, tras puternic stanga de volan. Semnalizare? Poate, insa toata zapada de pe masina lui impiedica vederea ei.
Eu mai dau un claxon fix la minus 1 metru in spatele lui, sa se uite totusi.
El ma priveste cu ura, ii citesc o declaratie de dragoste pe buze. Se baga in spatele meu, aud claxoane lungi si indepartate (taiase fata altuia, fireste).
Eu imi continui drumul, insa acum ma orbesc luminile lui.
El a pus faza lunga, sa vad eu ca are bani de bixenoane si ca e din categoria “semintele acelasi gust are”.
Eu imi continui drumul. Deodata, ca prin minune, banda aia se desparte oarecum in doua, asa ca semnalizez de incadrare pe banda 1.
El vede si incepe sa claxoneze, sa bliteze.
Eu nu inteleg de ce… or fi iepuri pe strada, caprioare, bursuci, caini, pisici… In fine, merg mai departe. Am prins viteza, nu mai am 30 km/h. Am chiar 31 si cu putin noroc o sa ajung la 32.
El ajunge langa mine incercand sa-si tina masina drept, claxonand in continuare si gesticuland ceva. Nu vad prea mult, are geamurile inghetate, zapada pe ele si in plus sunt atent la drum.
El se enerveaza ca eu nu reactionez si o calca, pe contrasens, peste maldarul de zapada care s-a strans si a format un fel de zid pe banda 3 (adica inexistenta banda 4 pe sensul meu).

Din fata se aud tot mai multe claxoane, a blocat circulatia pentru cei care au verde pentru stanga, pentru ca el merge inainte si are rosu. Dar el e idiotul de serviciu, cu el nu te pui. Daca el decide ca vrea sa iasa din banda, cand vrea muschii lui o sa iasa, cum vrea muschii lui si pe ritmul oricarei manele care-i urla in boxe. El are voie sa vorbeasca la telefon si sa invarta de volan cum i se rupe, e dreptul lui moral sa i se rupa de lege, dar mai presus sa i se rupa de ceilalti participanti la trafic. La urma urmei, daca moare cineva care incearca sa-l evite, nu plange ma-sa care l-a facut asa de smecher sau tac-su care l-a educat dupa ureche si i-a spus ca el e cel mai important.

Eu… ma intreb: iarna e ca vara? Adica inteleg, vara sau toamna, oricand nu ai zapada pe strada poti pune o frana, poti evita un dobitoc. Iarna e diferit, la 30 km/h distanta de franare e de 3 ori mai mare, mai ales pe un drum plin de zapada care ascunde un strat de gheata pe dedesubt, demn de patinoar.

Draga idiotule de servici, iti doresc sa te faci bine, sa-ti revii chiar daca asta implica un tren calare peste tine, un tir care sa-ti sfarme masina cu bixenoane. O lectie dura prinde mai repede, pana nu o sa te trezesti nu o sa gandesti.

Share

Comentarii

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *