Sarbatoarea  de Halloween are traditii si radacini adanci la noi in rRomania, datand inca din secolul XXI, din prima perioada a domniei lui Basescovici.

Istoric:
Halloween-ul s-a nascut ca mai orice sarbatoare pur autohtona care se este, din Maria si Ion, sau in alte zone din Bula si a lui lipsa de ocupatie. Se zice ca a fost o data ca niciodata, ca de n-ar fi nu s-ar da share pe feisbuc si tuităr (heh, mai scriu cu diacritice) o femeie sarmana care nu-si mai vazuse barbatul (Ion, sau Bula, dupa preferinte) de ani buni, ca era plecat la munca peste dealuri si vai, tocmai pana-n taramul lui Jalapeño si Los Fresas si din cand in cand mai trimitea cativa galbeni dar nimic mai mult. Dupa cativa ani de crescut cohones si reinventat personalitatea, Ion (sau Bula) s-a intors pe taramul natal, schimbat insa in straie de caballero si de nerecunoscut. La gat se zareau de la o posta zale de lant cu care nici boii satului nu erau obisnuiti, galbene la culoare (pana la prima spalare). In picioare ciudate incaltari cu inscrisuri necunoscute si faurite cu mare migala. Abia de se putea citi “adibas”, “punna” sau “Neki” pe ele, insa Ion (sau Bula) sau Jónico cum ii placea sa fie alintat era tare mandru de ele. Din cand in cand ridica mana cu o bucata de piatra neagra din care iesea o lumina magica! Toti taranii cu care a copilarit pareau uimiti de ce avea Jónico (sau Bulonjas) iar el le explica calm ca e un “mobil” si are camera si ca isi face poze cu el…

Vrand sa afle daca Maria i-a fost fidel, Ion (alias Iónico, aka Bula/Bulonjas) se decide sa se mascheze si sa incerce s-o ispiteasca sau s-o ameninte cu bataia ca sa-i dea ceva de dulce. Maria nu stia ca Ion (alias… ooooof, cititi din urma) s-a intors in sat si nici nu-l astepta. Vecinul lui Ion, Gheorghe (sau Strul, sau… mai inventati si voi nume) auzind acestea s-a gandit sa se costumeze exact ca Ion si sa joace o farsa. Cum a trebuit sa-si procure straiele din sat, au aflat mai multi de ce vrea sa faca Ghoerghe, asa ca s-au costumat toti si au mers la Maria, pe rand, zicand la usa:
– Fa Marie, ma tratezi sau o incurci?
Maria, auzind glasuri straine si vazand bazaconiile mascate, cu teama pentru viata ei si obisnuita cu tratatul mai mult decat incurcatul, le-a dat drumul pe rand si i-a tratat cum a stiut ea mai bine (a se citi din nou “le-a dat drumul pe rand”). La urma a venit si Ion si a tipat:
– Fa Marie, Tric îi trist fa…
Cainele lor Tric era trist, slab si amarat de cand a plecat Ion, iar acesta vazandu-l  a renuntat la farsa si a sarit sa vada ce s-a intamplat cu el. De atunci a ramas ca oficiala versiunea cu “Tric îi trist” in loc de “ma tratezi sau o incurci”, pentru ca toti au aflat si s-au decis ca macar atat sa-i dea lui Iónico drept “credit”.

Propagare:
In toata rRomania, ca doar ce are un taran tre sa aibe si altul. Multe Marii…

Mod de expunere:
Sunt pline magazinele cu ornamente si costume pentru aceasta mirifica, autohtona si frumoasa sarbatoare pur romaneasca. Copiii si adultii imbraca in costume reprezentand mari personalitati romane istorice, cum ar fi Frankenstein, HellBoy, WonderSlut, Naughty Nurse, Slutty Nurse, SlutTina (dar asta numai in Slatina), Sperman si alti eroi ai literaturii si istoriei romane. De regula se fac sezatori unde toti beau si mananaca pana dimineata ca porcii, apoi isi fac poze si le pun pe retele de socializare.

Share

Comentarii

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *