E cel mai nerecomandat mod de lucru, exceptand cazurile in care chiar vrei asta.
Sunt o multime de “mici intreprinzatori” in rRomania care nu vor sa apeleze la firme specializate, “mancatori de bani” cum le spun ei si prefera sa contracteze serviciile “expertilor de cartier” care le promit marea cu sarea in speranta ca mai fac si ei un ban de scos o duduie la un suc. Un astel de diletant o sa faca o treaba de mantuiala si o sa-si lase “clientul” cu ochii in soare imediat ce “termina”.

Cum se intampla invers? Pai “clientul” solicita serviciile, plateste la inceput (de luat ochii) dupa care solicita in continuare servicii pe care fie le plateste cu promisiuni, fie le recompenseaza cu propriile lui servicii. Barterul e la moda in rRomania, pentru ca la noi inca predomina trocul si bunurile fizice sunt la cautare. De ce n-ar accepta un pusti care “codeaza de mana” si fura un template de pe torrenti la schimb un telefon mobil pentru serviciile lui? De ce nu ar accepta un copchil abia iesit pe strada 50€ si 2 toale? Le accepta, are ce sa arate ca portofoliu (tampitilor care n-au vazut decat zerotv) si se face si el cu ceva, de-o bere si de-un frig in spate. Ca o sa fie dus de la o zi la alta cu promisiuni, o sa se dea cu capul de pereti incercand sa recupereze “ce i se cuvine”… partea a 3-a. A vrut barter, n-a inteles cum functioneaza, asta e.

Sunt prea multi afaceristi de zile scurte la noi care vor ceva pe nimic, genul care iti spun “stiu si eu ce inseamna” dar nu au nici cea mai vaga idee, oameni “de bine” care spun “daca-mi zici ca ma costa 50€ e bine”, iar tu, ca un toparlan care stai cu ma-ta si tactu, nu platesti chirie, nu muncesti (sub nici o forma) ai sa spui “da”.
Firmele sau freelancerii cunoscuti nu or sa accepte niciodata barter. Daca firma iti ofera service pentru flota de masini in schimbul unui site, o sa o faca pe baza unui contract. Asta nu mai e barter ci parteneriat cu schimb de servicii. Desi barterul e cam aceeasi branza, la noi se reduce pe “iti dau branza de oaie pentru un afis cu lapte de capra”. Cine sau ce e de vina in toata povestea asta? Omul… romanul care nu vrea sa priceapa ca orice serviciu are un cost si nu e nimeni obligat sa presteze acel serviciu din bunavointa, mai ales daca are experiente neplacute. Mai bine sa ramai “lipsit de amabilitate” sau “nesimtit” atunci cand refuzi pe cineva, decat sa ai dureri dupa.
Inca ceva: cu rudele NICIODATA sa nu faci afaceri, prestari de servicii sau altceva care implica timp si efort.

Share

Comentarii

comentarii

Tagged with:
 

2 Responses to Lucru in regim de barter

 1. Mihai says:

  Eu cred ca prea generalizezi, iar ca orice roman critici tot in jur, sunt o groaza de freelanceri care fac treaba buna, partea proasta e ca tu nu ai loc de ei si ii ataci cu articolul asta ca nu esti la fel de bun ca ei probabil, nu zic, zic si eu, presupun 🙂

  Firmele specializate consuma multi bani pentru ca au si alte chestii de platit.

  Si da, sunt freelancer, doar ca-mi fac treaba bine si am vazut si altii ca mine, tot romani!

  • Savy says:

   80% am vorbit de clienti iar in rest am facut referire la cei care nu au nici o legatura cu freelance-ul. Nu stiu ce ai inteles tu, insa cum ideea nu e sa explic fiecaruia in parte ce am vrut sa spun… mergem inainte, nu?
   Cat despre “loc”… din moment ce nu am treaba cu RO, ma descurc foarte bine. Problema apare cand ma agata cate unul pe care nu il cunosc si nici nu vrea sa fie om si sa-mi comunice un minim necesar de informatii (daca a primit referinta, daca stie ce doreste si are idee cat costa treaba).
   De presupus, presupui prost. Sunt 1% curios cum ai ajuns la articolul meu, din moment ce da rezultate la “barter” 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *