Esti la inceput de drum, ai intrat deja in banii pe care i-ai strans in ultimii 5 ani sa zicem pentru a-ti porni afacerea si te intrebi care e urmatorul pas. Depinde de tine cum vrei sa te prezinti si de unde incepi, desi toti or sa-ti spuna ca musai si fara intarziere, tre’ sa-ti faci “saict”. Nimic mai fals. Da, e o prezentare buna! Da, e un loc care iti ofera o afisare mai rapida si unui numar mai mare de potentiali clienti. Da, ai sanse sa aduci venituri in firma cat ai zice “peste” (in 16 limbi, printre care klingonian, elvish si hobbit)… dar hai sa nu sarim calul, un website e o investitie care trebuie sa se justifice.

Daca ceri parerea unui analist “profi” o sa-ti spuna imediat de internet, site, cifre, clienti, vanzari, bani si iar bani. O sa-ti spuna ca pentru inceput trebuie sa faci niste investitii, ca asa-i la oricine si el iti poate arata niste cifre. Praf in ochi nene. Daca tu esti nea’ Vasile Breazu si domeniul tau de activitate e potcovitul cailor iar acum ti-ai cumparat 2 masini de potcovire automata (situatie ipotetica), ti-ai dus atelierul pana in fundul gradinii si ai loc de mai multe copite, crezi ca o sa te ajute cu ceva prezenta imediata pe net? Nu… dar un afis in satul vecin, niste pliante frumos colorate cu un cal fericit care zice intr-o bula deasupra capului ca e incaltat la matale la atelier, e posibil sa-ti mai aduca ceva martoage in curte, chiar si de la 2-3 km departare.

Toata treaba cu promovarea online ca solutie pentru ORICINE e praf in ochi, la cel mai serios mod. Online-ul NU e pentru oricine. Sunt oameni care au afaceri micute si care nu au nevoie de prezenta pe Internet. Clientela lor nici macar nu stie ce e ala Internet…

Ce poti face cand esti la inceput si vrei sa aduci inapoi ceva din paralele pe care le-ai investit?

– Afla care iti sunt potentialii clienti
– Fa-te cunoscut vizual. Mai bine dai un banut pe ceva pliante si flyere, eventual o reclama la televiziunea locala decat pe un site.
– Treaba buna merge din gura in gura, astfel incat nu uita sa-ti multumesti clientii. Cei mai multumiti or sa te recomande mai reparte.
– Din cand in cand mai lasa de la tine… asta se traduce prin “cere bani pe 3 potcoave in loc de 4”, sau promotie. E bine ca omul sa stie ca nu ai inima rece si esti dispus sa-l intelegi si pe el. Am spus “din cand in cand”, atunci cand iti permiti…

Acum sper ca astia de au ajuns la articolul asta cautand informatii pentru prietenii/rudele/cunostintele detinatoare de astfel de afaceri, sa le transmita mai departe… ca deh, poate oamenii aia-s la munca si n-au timp sau acces la Internet.

Share

Comentarii

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *