Nu fac referire la vreunul din prietenii mei calculatoristi, vreau sa descriu la general, din perspectiva prietenului necalculatorist. Deci: se ia una bucata amic/prieten/cunostinta prezenta in agenda telefonului/ lista de mess/contactele de mail. Se adauga putina constientizare ca omul ala cunoaste bine un domeniu anume si se tine asta in rezerva. Se apeleaza la el doar in cazurile in care nu se gaseste “any key” pe tastatura sau ceva nu e in regula cu pc-ul care de altfel are sarcina de a merge impecabil, perfect, ca doar de-aia a costat atat, nu? Daca merge prost e vina lui, nu conteaza de ce, e vina lui si punct.

Prietenul calculatorist nu e un om pe care sa-l inviti la o bere, macar de multumire daca nu din prietenie. No no, ala e unu care e 90% robot, are mereu solutia pentru problema ta, nu necesita explicatii, justificari, scuze, zambete, bani. Daca l-a mancat in dos sa invete, ce vina ai tu? Tu ai datoria sa-i pui nervii la test de fiecare data cand creierul tau de ornitorinc nu e in stare sa proceseze suficient sau cand ti-e lene pur si simplu. El trebuie sa faca pentru tine chiar si actiunile minuscule pe care orice mangusta cu un minim de dresaj le poate face, oricand, la orice ora. Oricum n-are altecva mai bun de facut, sa zica mersi ca-l bagi in seama!

Prietenul calculatorist e cel pe care poti sa-l deranjezi in ziua in care merge la inmormantarea propriei mame spre exemplu, e suficient sa spui “a, ti-a murit mama? nasol… auzi, nu-mi merge chestia asta la calculator si nu stiu ce sa-i fac” sau “esti in spital? pai nu te retin mult, zi-mi de ce nu-mi merge laptopu, ca deodata asa…”. El nu se supara, am spus deja ca e 90% robot, nu are sentimente, sarcina lui e sa execute toate mizeriile de care tu nu esti in stare.

Prietenul calculatorist nu are nevoie de compensarea serviciilor, are o meserie in care se castiga bine (singura problema e doar ca toti gandesc la fel). Chiar si daca-i vorba de locul lui de munca zilnic, tanti Nora de la contabilitate poate sa ii dea salariul cu 3 luni intarziere, ca doar e calculatorist si castiga din alta parte. Sa nu indraznesti sa-i oferi ceva in schimbul serviciilot, il jignesti, el isi face doar datoria fata de tine si chiar asta e o rasplata pentru el.

PS: da, foarte mare parte o spun din experienta, insa de mult am inceput sa resping urat orice forma de “salut, am si eu o problema” si asta le recomand tuturor calculatoristilor.

Share

Comentarii

comentarii

Tagged with:
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *