Au curs cateva luni bune la rand si inca mai curg mailurile cu vestita tigaie magica “bucataru’ uscat”. Tot cu aceeasi viteza si anvergura curg mailurile cu vesnica intrebare “marirea penisului e mit sau realitate?”. Va dau eu raspunsul cretinilor, e realitate, se mareste si apoi se micsoreaza la loc. Sau… fara stimulenti? O duduie cu o poza dă feisbuc dân figura cu decolteul la vedere vrea sa-mi corecteze site-ul… nu al meu insa, ci motorstory.ro. Mailul ajunge la mine totusi… Manuale de seductie de toate neamurile vin si-mi bat la usa inboxului de parca nevasta-mea s-a maritat cu mine din greseala si apoi i-a fost lene sa anuleze…

Astazi primesc totusi un mail asa mai… indraznet, construit de niste neni avocati, cu scoala si educatie in spate (or so it seems). Continutul partial:

Buna ziua,

In ultima perioada a acestui an, au aparut o multitudine de articole si declaratii referitoare la taxa auto. Majoritatea acestor informatii au tendinta de a dezinforma populatia si de a diminua dorinta contribuabililor de a-si recupera banii perceputi ilegal de catre autoritatile statului[…]

1. Legea pe poluare (Legea nr. 9/2012), NU a fost suspendata si NU exista in acest moment niciun proiect de lege sau Ordonanta care sa suspende aceasta Lege!
2. Exista o singura metoda de a va recupera aceasta taxa auto si aceea este prin intermediul instantelor de judecata. Propunerea pentru stabilirea unei proceduri administrative de restituire a taxelor auto NU a fost votata in Senat din lipsa de cvorum[…]

In cazul in care doriti sa colaboram avem nevoie in faza initiala de urmatoarele date:

Date Personale (persoana fizica)
NUME
PRENUME
DATE CARTE DE IDENTITATE
CNP
ADRESA
NR. DE TELEFON
ADRESA DE E-MAIL

Tin eu minte ca acu peste un an, am intrebat pe un site ceva legat de asta, insa utilizand un formular de contact obisnuit, am crezut eu ca mailul se duce unde trebuie, cineva raspunde (si daca nu ma insel m-a si sunat sa-mi prezinte oferta inainte sa-i spun ca nu e cazul, taxa mea a fost mica), dar nu cred ca a fost la astia… pentru ca persoana cu care am comunicat atunci parea sa aibe bun simt. Asadar, raspunsul meu (foarte dur, plin de injuraturi, pe 2 pagini A4, ATENTIE, LIMBAJ NEADECVAT):

Buna ziua.
De ce primesc acest mesaj? Nu l-am solicitat!

Dupa ce nenii avocati vad ca i-am injurat ca la usa cortului, vrand sa-mi explice ei ce si cum, primesc raspunsul:

Buna ziua,
Sunteti in baza noastra de data ca potential client interesat de recuperarea taxei auto. Dvs. sau o persoana apropriata Dvs. a completat formularul nostru on-line si datele Dvs. au fost inregistrate in aplicatia noastra care trimite regulat astfel de notificari.
O zi buna,
Vochineci Alexandru

Hm… adica e ca si cum cineva ma contacteaza prin formularul de contact de pe site iar eu ma gandesc sa-mi incerc norocul, chiar daca bietul om numai de asta n-are chef. Si ce daca n-a solicitat? Traim in rRomania, tre’ sa stie ca rahatu’ curge peste tot si n-are cale de scapare. Mai mult… de ce sa nu fac rost si de niste date personale? Ca-i zic una si ca nu vrea e o treaba, dar un CNP acolo, niste date de buletin, adica datele cu caracter personal pe care nici cei de la banca nu mi le cer asa tam nesam, pot sa-mi fie utile. Nu degeaba matusa-mea are un credit pe numele ei la un IFN unde n-a calcat in viata ei si nici nu stia ca exista (inca mai plateste).

Bun bun, raspund si eu:

Sub nici o forma NU sunt interesat de recuperarea taxei auto.
Faptul ca am adresat o intrebare (acum un an sau mai mult) prin intermediul unui formular de contact (care e construit in asa fel incat sa preia un nume, un e-mail si un camp text insa nu are nici o legatura cu “inregistrarea” in alta “aplicatie”) nu va da dreptul sa-mi trimiteti mesaje pe care nu le solicit. Se numeste SPAM si se pedepseste.
Nici macar nu m-ati intrebat daca doresc dezabonare, scoaterea adresei mele de e-mail din lista, nici macar nu v-ati cerut scuze pentru eventualul deranj, pur si simplu m-ati informat ca am o adresa de mail pe acolo si cu asta basta.

Mda… ca “trimitator” de newslettere, cateva mii, stiu ce inseamna sa bati la o usa inchisa, dincolo de care cineva e in curu gol poate si nu vrea sa fie deranjat. Tin minte ca de fiecare data am raspuns cu “Ne cerem scuze, daca nu sunteti interesat va rugam sa ne confirmati eliminarea adresei dumneavoastra de e-mail din lista de destinatari pentru newsletter” sau ceva de genu, adica tot o chestie de asta nesimtita in care injuram omul. Si uite ca vine si raspunsul frumos formulat si cu scuzele de rigoare (NOT):

Buna seara,
Nici nu urmeaza sa ne cerem scuze ca nu avem pentru ce. Ce pot in schimb sa fac este sa va sterg datele de contact din baza noastra.

O seara buna,
Vochineci Alexandru

Pen’ deranj domn’ avocat, pen’ deranj. In primul rand pentru ca magarismul tau are si o doza impresionanta de aroganta. Un fel de fasole nefierte care ies prin gulerul camasii si te fac sa cred ca toti put astfel incat ai dreptul sa te uiti urat la oricine. In al doilea rand pentru ca ai tupeul sa-mi spui ca numai eu sunt “deranjabil” dintre toti cei 150.000 de recipienti care au primit SPAM-ul tau. Numai eu, a?

Buna seara,
Sunteti mult prea usor deranjabil si asta nu e vina mea. Din 150.000 de contacte asemanatoare doar Dvs. va simtiti deranjat ceea ce ma indeamna sa cred ca problema nu este la noi.
Va garantez ca datele Dvs. de contact sunt deja sterse din baza noastra si nu veti mai primi astfel de scrisori informative.
O seara buna,
Vochineci Alexandru

Si, raspunsul meu final:

Nu e vina dvs. ca-s eu “deranjabil” (bun termen), cum nici vina mea nu-i ca 149.999 de contacte aleg sa va ignore fara raspuns sau sa fie oaia romaneasca cu spiritul de turma si cu “eh, treaca”. Din nou, nu e vina mea ca abordarea e una nesimtita, de parca-mi faceti o favoare si tot eu sunt cel mojic aici. Era suficient “ne cerem scuze, va excludem adresa de e-mail din baza noastra de date”, ca sa nu ma simt eu/sa fiu “deranjabil”!
Probabil e prima data cand trimiteti newslettere… sau prima data cand primiti un raspuns. Ca lectura generala, sau recapitulare in cazul dvs:
http://www.legi-internet.ro/legislatie-itc/comert-electronic/legea-comertului-electronic.html – articolul 6, punctul 1.
Sau
Sanctiunea 1
: Legea nr. 365 din 2002, incalcarea prevederilor art. 6 (cel referitor la comunicarile comerciale) constituie contraventie, daca nu este savarsita in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa constituie infractiune, si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 50.000.

Sanctiunea 2: Legii nr. 506 din 2004, nerespectarea prevederilor art. 12 (cel referitor la comunicarile comerciale nesolicitate) constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000lei la 100.000 lei, iar pentru societatile comerciale cu o cifra de afaceri de peste 5.000.000 lei cu amenda in cuantum de pana la 2% din cifra de afaceri.

Sa mai spun ceva si de solicitarea datelor cu caracter personal?

Share

Comentarii

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *