Prima data am vazut marea in 2011, dupa 27 de ani in care am putut doar sa sper ca intr-o zi o sa ajung sa simt nisipul marii si aerul sarat. Am ales Vama Veche pentru ca toti prietenii care au fost acolo mi-au spus ca e un loc magic, un loc in care toata lumea e prietena cu toata lumea, nu exista inhibitii si prejudecati, nu exista loc de figuri si ca e locul perfect pentru a vedea prima data marea.

NU, nu sunt un vamaiot cu varsta, cu pielea arsa si parul intarit de sare. Nu sunt vamaiotul care a vazut plaja plina de trupuri goale cum era la inceput, plina de rockeri cu parul murdar si hainele colorate, plina de oameni fumati care te salutau si iti strangeau mana desi nu te-au vazut in viata lor, plina de oameni care te acopereau cand te gaseau dormind rupt pe plaja. Sunt omul care a vazut Vama Veche pentru prima data acum 3 ani si s-a indragostit pe loc, desi in mintea lui isi repeta mereu ca muntele e mai bun. Sunt omul care a aterizat pe plaja din Vama Veche si in sinea lui si-a dat seama ca locul ala tocmai si-a primit o parcela mare in inima lui. Sunt omul ala care iubeste Vama Veche la nebunie si ar da la schimb oricand o noapte la Hilton pe o noapte la cort in Vama, cu nisip intre buci si oameni urland in jur, cu 10 feluri de tuica de la straini si cu pachetul de tigari golit in 10 minute.

Care-i ideea cu care ma lupt acum? Pai simplu, prima data cand am fost era septembrie… lume buna, muzica buna, caldura cat trebuie, apa calda, totul bine. Nu mai tin minte cu cine am baut si ce am facut mai exact, tin minte doar ca in ziua urmatoare eram inconjurat de oameni care ma intrebau cum ma simt si daca am o tigara si pentru ei. Imi povesteau ce am facut noaptea trecuta si parca ma imbatau de buna-voie si fericire. Imi placea la nebunie faptul ca nu-i interesa culoarea parului meu, faptul ca sunt “moldovean” sau ca nu au idee daca sunt un un geniu sau idiotul secolului. Imi placea in Vama…

Acum vad ca Vama a devenit un trend, se umple de cocalari si pitipoance care nu inteleg ce inseamna Vama. Ei aud ca-i “cul” sa mergi in vama “dă 1 mai” si sa-ti bati dongu’ de locul ala de parca ar fi spatele blocului, locul in care te pisi si arunci gunoaie dupa cum ti se scoala. Ei vad Vama doar ca un loc pe care il pot umple de gunoi dupa bunul plac, pentru ca vezi tu… Vama e un loc al libertatii si al spiritului liber, ergo… poti sa faci ce vrei.

Da, poti face ce vrei, Vama e un loc in care spiritul poate sa se tavaleasca prin nisip sau poate sa zboare cu pescarusii, locul in care poti sa-ti faci prieteni si poti sa iti modifici cultura. Totusi Vama nu e o groapa comunala de gunoi, nu e o plaja pustie unde poti sa-ti dai pantalonii jos, sa te caci ci sa dispari, nu e un loc unde educatia se lasa la intrarea satului si poti sa dai frau liber taranului din tine. Daca iti place Vama curata cum o gasesti, de ce nu iti place sa o lasi cum ai gasit-o? Daca te intorci acolo, ti-ar place sa-ti rupi coastele in sticle aruncate si sa-ti tai pielea in doze sparte?

 

Share

Comentarii

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *